K.A. Rasmussen skriver historie med norskprodusert, ny mynt!

Sist oppdatert 28.02.2024

-Vi har lenge hatt lyst til å lage en egen mynt, sier Torodd Rande, konsernsjef i K.A. Rasmussen. Og endelig er ventetiden over. I disse dager skriver K.A. Rasmussen historie med tidenes første norskproduserte investeringsmynt, laget av 100% resirkulerte nordiske edelmetaller

Historiens første norskproduserte investeringsmynt

-Canada har sin Maple Leaf-mynt, Sør-Afrika har sin Krugerrand-mynt og USA har sin Eagle. Det er på tide at det kommer en norskprodusert mynt på investeringsmarkedet også, smiler Torodd og holder den historiske, nyproduserte gullmynten mellom fingrene. Det glitrer i en vikingkonge, preget som motiv. – Denne har vært planlagt i støpeskjeen siden vinteren 2022, og med en idé og et ønske om å kunne presentere kongerekken, måtte vi jo starte med den første kongen; Harald Hårfagre. Målet er jo med tiden å forhåpentligvis kunne produsere flere mynter, preget med flere konger, forteller Torodd videre.

Investeringsmynt og samlerobjekt

Det kjennes stort for både Torodd og investeringssjef Tom Erik Lier, at mynten nå har nådd nettbutikken i både gull- og sølvversjon, til glede for både samlere og investorer der ute. -Vi vet at mange allerede har ventet på denne mynten, og selv om den er produsert som en investeringsmynt, blir det også av mange sett på som et interessant samlerobjekt. Med tanke på det begrensede opplaget på maks 1000 stk mynter i gull og 5000 stk i sølv for 2023 og det vakre designet, er den unik i seg selv, forteller Tom Erik, og legger til at det kan bli et større opplag dersom mynten skulle selge bra. – Og hvis det nå blir sånn at det kommer nye mynter med nye konger fremover, så er det jo morsomt for mange å sikre seg hele rekken, supplerer Torodd med et smil.

100% resirkulerte nordiske metaller

K.A. Rasmussen er stolte over å kunne fortelle at den historiske mynten som nå lanseres er skapt på bærekraftig vis. -I 150 år har vi grunnlagt produksjonen vår på gjenvinning, og denne mynten er ikke noe unntak. Gull og sølvet som er brukt i produksjonen består av 100% resirkulerte nordiske edelmetaller av reneste kvalitet, noe som er helt unikt. Dette er altså ikke gruvegull og det er heller ikke barnearbeid, men et genuint produkt grunnlagt på overskudd fra raffinering og edelmetaller som har vært i sirkulasjon i de nordiske landene gjennom historien, forteller Torodd og Tom Erik.

Mynt i gull 1 oz og myntbarre i sølv, 1 kg

I tillegg til selve myntformatet i gull, kommer nyvinningen også i form av en myntbarre i sølv. Disse skiller seg ut fra opprinnelige barrer ved å være momsfrie fordi de faktisk gjelder som et gyldig betalingsmiddel. -Det er fint å kunne tilby en type barrer med momsfritak også her i Norge gjennom denne løsningen, forteller Torodd.
-Mynter og myntbarrer er håndfast verdi som mange ser på som en trygghet å investere i. Skulle alt annet kollapse, så har du i det minste denne, sier Torodd med et glimt i øyet.